070130 - Operation

Klev upp vid 06.15 efter att Silas fått amma. Han sov hos oss från 01-02 någon gång. Borstade tänderna och klädde oss för att kunna gå och äta frukost. Vilken buffe! Vi var klara där vid 07.15. Silas satt så snällt och tittade på men var nog bra sugen på att få smaka något. Vi gick till sjukhuset och var där lagom till 07.30. Tydligen hade vi blivit felinformerade om hur sent han fick ammas, så de ska operera ett annat barn först.

Vi får träffa dr Sven Sahlin som ska operera Silas. Han pratar lite och ritar kryss i pannan ovanför Silas ögon för att visa att de ska opereras båda två. Silas somnar vid 08.25 och sover ca 40min innan han vaknar igen. Jag har tagit med mig en bok att läsa och Mats sitter och sover i sin stol. Det är tyst och lugnt på (dagkirurgiska) avdelningen.

När Silas vaknar vill han leka och efter en stund går vi iväg till ett lekrum. En sköterska kommer förvi vid 09.45 och säger att hon ska se hur långt bort "vår tur" är. 10.25 börjar Silas vara hungrig igen och sitter bäst hos pappa. Ingen sköterska har synts till än, men barnet som opererades före Silas är tillbaka på avdelningen. Nu börjar jag vara nervös..

Vid 10.45 kommer båda läkarna förbi igen och vi har chans att ställa lite mer frågor. Silas kommer att få stygn (i huden) som ska ramla bort av sig själv efter 2-3 veckor. I pannan blir han även tejpad, men vi ska försöka hålla hans händer från ögonen ändå (inte gnugga sig i ögonen). Han kommer att få lite alvedon efter operationen, men kommer nog inte att ha så ont. Vi får inte bada i badhus (dyka/doppa huvudet) på 10 dagar efter operationen. Vi kommer att få smörja hans ögon med en salva från början, så att de inte torkar ut. Vi märker om han blir röd/verkar torr.

Runt kl 11 är det så äntligen vår tur. De tar med sig Silas i sängen en våning upp, till operationsavdelningen. Han vill inte ligga utan kryper runt och försöker ställa sig upp. Där uppe får jag ta på mig en skyddsrock och "mössa" innan vi går in på operationsrummet. Narkosläkaren (inte samma som igår) och en del sköterskor presenterar sig men jag minns knappt något namn alls. Silas får några elektroder på bröstet och narkosläkaren förbereder rätt munstycke för narkosen. Han uppskattar Silas vikt till 8kg. Jag berättar vad han väger (8220gr) - "Ja, jag tyckte han såg ut att väga 8kg" säger narkosläkaren (bra gjort tycker jag!). Silas läggs på operationsbordet och jag får hålla i hans hand under tiden han sövs. Lilla söta gubben somnar så lugnt..

Klockan är 11.10 när jag åker ner en våning igen. Nu är det bara att vänta.. Tyvärr får vi bara vara en förälder åt gången på uppvaket sen. Mats har gått iväg för att hämta de saker vi har kvar på hotellrummet och checka ut från hotellet. När han kommer tillbaka äter vi lunch. Vid 12-tiden är vi klara och fortsätter läsa/lyssna på varsin bok. 12.40 har vi fortfarande inte hör något.

Vi har ordnat intyg till Försäkringskassan i alla fall (för att båda ska få TFP). Varje gång det går i korridoren utanför rummet där vi väntar, så tror jag att de kommer för att säga att Silas är klar och jag får komma upp och se honom, men nej.. Tiden går. ca 12.50 hämtar de pojken som har delat rum med oss i drygt två timmar.

Vid 13 är det äntligen dags för mig att få gå till uppvaket! Narkosläkaren möter mig i korridoren och säger att det är en arg kille jag har där borta (Ja, han är nog jättehungrig!!). När jag kommer in i rummet är det minst tre sköterskor runt Silas. En som håller i honom när han stretar, stel som en pinne, och ett par till som håller på med dropp och andra sladdar. Jag sätter mig i en fåtölj och får honom strax till mig. Han blir lugn nästan direkt och så fort han får amma slappnar han av och äter så fint.

Han var vaken ur narkosen när han kom ut till uppvaket och somnade när han fick äta. Han verkar inte ha ont, men har tydligen fått lite morfin. Dessutom har han fått något mot illamående. Det är svårt att se ifall han är vaken eftersom han inte kan stänga ögonen helt. De är ungefär lika öppna som innan operationen. Han ser ganska annorlunda ut och jag är spänd på att få se honom vaken också.

Det är inga andra barn på uppvaket så sambon får också komma dit - skönt! Vi tar lite kort och pustar ut en stund. Läkaren som opererade kommer förbi så att vi får fråga lite mer. Silas kommer att vara mest svullen imorgon (vi tycker inte att han är så svullen nu nämligen). Han kommer nog inte att ha så ont, men ska få alvedon ett dygn framåt. Vi får salva och ögondroppar på recept. Till en början ska vi smörja (lägga en sträng i) ögonen varje gång han sover och sen glesa ut det. Ögondropparna ska han få där emellan så ofta det verkar behövas (i ca 2-3 veckor). Återbesök bokas i Umeå om en vecka för att se så att allt ser bra ut, hornhinnan mm.

Silas sover ungefär två timmar och sen försöker vi väcka honom lite försiktigt. Han kommer åt att gnugga sig i ögonen ibland och blir ledsen. Det är säkert ömt! Sköterskorna pratar om när vi ska åka hem och får veta att vårt flyg går 18.45. En av de vill då kolla med narkosläkaren att det är ok då och det verkar det vara. Eftersom han inte behöver några mediciner får vi komma ner på avdelningen igen. Då är klockan ca 15.30 och Silas har precis ammats igen. Tillbaka på rummet får han lite fruktpuré också och verkar ganska pigg, men ser mest förvånad ut (vi tar lite mer kort).

Vi ringer nyfikna släktingar och börjar göra oss klara för att åka, men först vill Silas sova en stund till. En sköterska kommer och tar ut droppnålen, vi smörjer ögonen och försöker byta blöja, men då vaknar han. Hyfsat pigg och "som vanligt" - det känns skönt! Vi har packat oss iväg drygt halv fem och borde inte behöva stressa till Arlanda. Vi köper varsin macka och sätter oss på flygbussen kl 17.

Silas somnar ganska direkt och jag och Mats strax därefter. Vi kommer fram vid 17.45 och bestämmer oss för att checka in först och äta mackorna sen. Min bokning hittas inte - det visar sig att vi var inbokade IGÅR 18.45!! *hjälp* Han checkar in Mats+ väskan i alla fall och vi får gå till en informationsdisk för att få hjälp.

De kan boka en ny plats men vill ha mer än 1000:- för den och kan inte säga säkert att vi får tillbaka pengarna. Vi hittar ett telefonnummer jag provar att ringa (reseservice stänger ju kl 16 och klockan är 18 nu). Där får vi hjälp att boka en ny biljett utan problem - TACK! Hon som står i informationsdisken kan checka in oss direkt och sen går vi till gaten och äter våra mackor.

Precis när vi är klara får man börja gå ombord och en personal står plötsligt framför oss och frågar om vi vill gå ombord först (eftersom vi har en spädis med oss). Ja tack - vilken service! =D Silas sover fortfarande och vaknar inte förrän vi ska ut på startbanan. Flygresan går hur bra som helst den här gången också och Silas har somnat innan vi ska landa. Han vaknar när vi kliver av planet och ska gå in.

Vi blir hämtade av min bror (som tycker att Silas ser lite läskig ut ändå) och åker hem. Vi är in en snabbis bara, för att sen åka vidare till mormor och morfar där storebror är. Vi är inte framme där förrän efter kl 23 och är SÅ trötta! Det har varit en riktigt lång och påfrestande dag, men nu är det äntligen över! Silas sov i bilen men är nu pigg och glad. Han ser så nyfiken ut =)

Kommentarer
Postat av: Ida med Albert (majbarn06)

Vad skönt att läsa att allt gått bra! Silas ser redan annorlunda ut. Hoppas han inte har alltför ont. Kram


Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback